Menu

ØNSKER DU HVALPETEST AF DIT KULD?

Ønsker du at få lavet en hvalpetest af dit kuld, kommer jeg gerne ud og beskriver hvalpene for dig. Det skal gøres når hvalpene er mellem 7 og 8 uger gamle.

Ring +45 61 18 09 25 eller skriv til tessdale@tessdale.dk for yderligere information. Ønsker du at få mental beskrevet din hund? Så læs mere her

HVORFOR HVALPETESTE ?

Hvalpetesten giver mig som opdrætter og jer opdrætterkollegaer og vores hvalpekøbere et stærkt og unikt værktøj til at fortælle os og vise hvordan denne hvalp højst sandsynligt er og eventuel hvad den har gode chancer for at blive. Hvalpekøbere og hvalpesælgere får en indsigt i hvalpen før den er forhandlet og placeret i et nyt hjem, og det er til gavn for os alle.

 

HVALPETEST GENERELT

Hvalpe skal testes af en fremmed, i et ukendt rum når de er mellem 7 til 8 uger. Det at tage hvalpen ud af sine vante omgivelser og sin flok, viser bedre hvordan hver enkelt hvalp er, for til daglig ser vi kun hvordan de er i en flok.

Efter hvert punkt i testen som der nævnes 1 til 5, beskrives kort hvert punkt, og når testen er slut sammensættes det hele til en konklusion på denne hvalp. Alle racer, hver linje, hvert kuld, hver hvalp er sig selv, og har hver sin nedarvede mentalitet med i bagagen, lige som de har det exteriørmæssigt. Så en hvalp er ikke bare en hvalp, hver hvalp er unik.

Så når nye hvalpekøbere har forelsket sig i den med grønt halsbånd er det vi skal tale om hvad grøn så har med sig i sin mentale bagage. Måske er folk heldige at grøn lige passer til dem, men hvis hunden er meget stærk, skal man overveje om det er den rette for dem. Måske er forelskelsen i grøn så stærk at man stadig ønsker ham, men så ved man, at så skal man altså ud og træne lidt mere med ham end man havde regnet med, hvis det skal være ham. Måske er gul et bedre valg til familien, så det er mit job at fortælle jer, så der træffes gode valg.

På billederne nedenunder ses forskellen på en hvalps tilgang til at løse en opgave selv. Det er klart at en hvalp der alene selv går hen mod en udslået paraply med stift fremadrettet blik og vægten på forbenene uden at tøve og se sig tilbage om der er hjælp og opbakning, er en meget stærk hund. Hvorimod den hvalp der venter på mennesket og de sammen går frem og løser opgaven altså er en nemmer hund i hverdagen. For hvor selvsikker og hot skal en hvalp på 7 uger være? Vi ønsker alle mentalt gode hunde, og mange ønsker også mentalt stærke hunde, men hvor stærkt?

Og den hvalp der i arenaprøven ikke kan lege med de 4 stykker legetøj i 5 minutter alene uden at den bliver leget med, den har sværere ved at underholde sig selv når den skal være alene hjemme.

Kan vi præge meget mod og nysgerrighed væk med en god prægning fuld af fine og gode oplevelser? Ja! Meget adfærd præges hos opdrætteren og senere hos hvalpekøberne, men det er svært at tage modet fra en meget stærk hund eller nysgerrigheden. Det kan være nemmere at bygge en knapt så frembrusende hvalp op, til en samarbejdende hund og god kammerat.

Er alle hunde fra én opdrætteren så ens? Nej det er de ikke, da man jo ved at for at få et gennemsnit vil der altid falde en ud til højre og en til venstre. Hvis jeg ønsker mine kuld på et element skal ligge på en 4, og tæven og hannen jeg parre ligger her også, vil jeg få hvalpe på 4, men jeg vil også få nogen på 3 og 5.

Hvad så med mentalbeskrivelse? I dag mener jeg at man faktisk ser lige så meget på en hvalpetest, måske endda mere, fordi det er det rå produkt vi ser her, hvalpe har ikke været ude at blive formet i en familie først på godt og ondt og fået kun gode eller dårlige erfaringer med i bagagen.

 

HVALPETEST UDDANELSENE

I 2010 blev jeg uddannet til hvalpetester af Helle Mulvad, som også har udviklet denne hvalpetest, så den bedst muligt kan sammenlignes med DKK’s mentalbeskrivelse. Forudsætningen for at bliver hvalpetester er minimum en DKK mentalbeskriver uddannelse først. Det er vigtigt den udføres af professionelle, så hvalpen ikke skades og observeres korrekt under testen. Der er Copyright på alt!

Jeg har været ude at teste bla.; Engelsk Staffordshire Terrier, Grand Danois(Great Dane), Groenendael (Belgian Sheepdog), Old English Sheepdog, Douge de Bordeaux, Labrador Retriever, Eurasian, Cocker Spaniel, Islandsk Fårehund(Icelandic Sheepdog), Beagle, Airedale Terrier mm.

HVALPETEST SITUATIONER

Jeg vil her gennemgå nogle elementer og nogle få situationer der kan ses i en hvalpetest. Der er jo mange mange flere situationer som jeg ikke kan vises her, men det giver et lille indblik i hvad jeg ser efter for at vurdere hvalpene. Jeg har valgt kun at vise billeder af mit opdræt her.

I punkt 2; Ønsker hvalpen selv at tage en rolig, frimodig velafbalanceret kontakt til en fremmed? Denne hvalp gør.

I punkt 3; Ønsker hvalpen at holde, nippe, trække eller vinde denne klud… Og ønsker den det så meget den sætter lyd på…

I punkt 4; Vil denne hvalp løbe ud til en bold? Vil den lege med den selv? Vil den aflevere den igen og vil den lege og samarbejde med testlederen…

I punkt 5; Hvalpen er her i testrummet med testlederen, der er inaktiv og sidder evt. og skriver. 4 stykker legetøj lægges ud, 2 kendte fra før. Spørgsmålet er så kan hvalpe lege selv, eller vil den underholdes, eller vil den ud til sin flok. Hvordan leger den og hvor meget plager den testlederen om kontakt…

5c; her ses en hvalp der forstyrres af en udefrakommende lyd. Det kan være mange forskellige ting der sker, men disse forstyrrelser skal så vidt muligt undgås, da de ødelægger momentet og måske flere, men alt kan jo desværre ikke kontrolleres.

I punkt 7; En paraply smækker op i korrekt afstand til hvalpen. Har denne 1 hvalpe nysgerrighed og mod nok til at gå hen og undersøge dette selv og hvor påvirket af situationen er den… Hvor meget hjælp skal den have til at løse opgaven. Hvalp 1 her skal have en del hjælp, som jo ikke behøver at være en dårlig ting, hvis man ikke ønsker en alt for selvstændig hund.

Hvalp 2 er af en ganske anden kaliber, den har tænkt sig at løse denne opgave helt alene og uden at tænke over det. Det kan være en rigtig sej hund, som man skal overveje om man ønsker, fordi det bliver højst sandsynligt ikke mindre når den er voksen.

Hvalp 3 er også en stærk modig og nysgerrig hund der kan alt selv

I punkt 8; Lægges der en bold som agere hvidt spøgelse med sorte øjne. Hvalp 1 her er igen den forsigtige hvalp, som ikke er speciel bange, men altså heller ikke nysgerrig nok og på forkant til at løse opgaven selv. Vil den selv gå frem? Nej tak, den skal have en del hjælp, men vælger dog at gå med fremad og undersøge og løse opgaven, som et samarbejde. I grunden meget fornuftigt når man er 7 ½ uge. Efter kontakt med bolden er hvalpen helt afklaret med udfordringen og tør lege med den.

Hvalp 2, har mod og selvsikkerhed det meste af vejen ud til målet, men går her i stå alligevel. Fornuftigt?

Hvalp 3, er en af de meget frygtløse og super nysgerrige. Den går direkte til vaflerne, og vender sig bare om og spørger? Var det det, og hvad så mere? Dernæst ved tilbud om leg ved bolden vises det flotteste mod engang til, og fod lægges på bolden. En meget stærk og selvstændig pige som skal placeres det rigtige sted hos ejere der bliver oplyst om det.

I punkt 9;

Hvordan reagerer hvalpen på en høj skarp og uforudsigelig lyd…

Hvalpetesten er under Copyright og ejes af Helle Mulvad. Det er vigtigt den udføres af professionelle, så hvalpen ikke skades og observeres korrekt under testen.